Nykyajan rakentajalla on valittavanaan runsaasti erilaisia vaihtoehtoisia lämmitystapoja. Lämmitystavan valintatekijöitä voivat olla ympäristöystävällisyys, helppohoitoisuus, vaivattomuus ja edulliset käyttökustannukset. Vertailemme kolmea vaihtoehtoista lämmitystapaa uudisrakentajille ja remontoijille. Oikealla valinnalla on suuri vaikutus kiinteistön energiankulutukseen.


Valtio tukee tällä hetkellä öljylämmityksestä luopumista 4000 € euron energia-avustuksella, jos siirrytään kaukolämpöön, maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun, ja 2 500 euroa, siirryttäessä muihin lämmitysjärjestelmiin. Vaihtoehtoisesti voi remontoija harkita kotitalousvähennyksen käyttämistä. Vuonna 2021 enimmäismäärä on 2250 €.


Vesi-ilmalämpöpumppu (VILP)


Vesi-ilmalämpöpumppujen suosio ja myynti on kasvanut viime vuosina. Laitteet ovat kehittyneet huimasti ja energiatehokkuus parantunut selvästi. Laite on monikäyttöinen. Se sopii pientaloihin, rivi- ja kerrostaloihin, varastorakennuksiin, teollisuushalleihin ja isoihinkin kiinteistöihin.
Vesi-ilmalämpöpumppu siirtää lämpöenergiaa ulkoilmasta rakennuksen vesikiertoiseen lämmitykseen eli toimintaperiaate on sama kuin ilmalämpöpumpulla, mutta lämpö siirretään ilman sijasta veteen. Säästöpotentiaali on siten suurempi. Nykyiset laitteet soveltuvat jo hyvin pohjoisiin olosuhteisiin eikä asennettaessa tarvitse miettiä esimerkiksi tontin maaperää kuten maalämmössä, joka tarvitsee porakaivon ja keruuputkiston.


Poistoilmalämpöpumppu (PILP)


Poistoilmalämpöpumppu ottaa lämmitysenergiaa talosta poistettavasta ilmasta. Tämäkin lämpö voidaan siirtää ilmaan tai veteen. Poistoilmalämpöpumppujärjestelmällä voidaan hoitaa myös rakennuksen ilmastointi. Järjestelmä vaatiikin sen, että ilmaa vaihdetaan aina riittävästi. Poistoilmalämpöpumppu palauttaa lämpöä taloon, ja sillä ei voi voida tuottaa kaikkea rakennuksen tarvitsemaan energiaa. Se tarvitsee lisälämpöä, joka tuotetaan esimerkiksi sähköllä.
Poistoilmalämpöpumpun etuna vesi-ilmalämpöpumppuun on, että mallista riippuen sillä voidaan usein myös viilentää sisäilmaa. Poistoilmalämpöpumppu on kannattavin uusissa matalaenergiataloissa, eikä sitä voi suositella saneerauskohteisiin.


Maalämpöpumppu


Maalämpö on maaperään tai veteen varastoitunutta auringon energiaa. Maalämmön saa hyödynnettyä niin, että maahan porataan reikä putkelle tai tontille kaivetaan laaja keruuputkisto. Neste kiertää putkistossa ja lämpiää maaperän lämmön ansiosta. Nykyaikaisten maalämpöpumppujen sähkön tarve on pienentynyt. Sanotaan, että maalämpö on kaikkein energiatehokkain lämmitys ja sopii hyvin Suomen kylmiin olosuhteisiin.
Maalämpö on kuitenkin suuri investointi, ja kaikille tonteille sitä ei voi asentaa. Maaperän poraaminen ei ole aina mahdollista. Myöskään kovin pieniin rakennuksiin maalämpöpumppua ei kannata asentaa. Maalämpö on kannattava investointi yli 150-neliöisiin suuren energiatarpeen rakennuksiin.


Ota yhteyttä meihin! Autamme mielellämme sinua valitsemaan sopivan lämmitysjärjestelmän.