Mikä on LVI-suunnitelma?

LVI on lyhenne sanoista Lämpö, Vesi ja Ilma. Suunnitelmassa huomioidaan nämä kolme asiaa rakennuksessa, lämmitys, ilmanvaihto, veden tulo ja viemäröinti. 

LVIA-suunnitelma sisältää lisäksi rakennusautomaatiot, ja LVIJ jäähdytyksen. Automaatioita käytetään lähinnä taloyhtiöissä ja muissa isommissa kohteissa. 

Omakotitalon jäähdytyksessä huomioidaan esim. ilma-lämpöpumpun ja siitä tulevan kondenssiveden sijainti. 

Milloin LVI-suunnittelijaan kannattaa ottaa yhteyttä?

LVI-suunnittelijaan kannattaa ottaa yhteyttä heti, kun arkkitehti on valittu ja kohteen koko on suurinpiirtein tiedossa. Näin LVI-suunnittelija voi keskustella arkkitehdin kanssa mahdollisista muutoksista, joita LVI-suunnitelmat voivat kohteeseen vaatia. 

Arkkitehdit osaavat useimmiten ottaa LVI puolen asiat hyvin huomioon, mutta erikoisempi LVI-tekniikka voi vaatia keskusteluja arkkitehdin kanssa. Tällöin arkkitehdiltä tulee tarkistaa riittävät tilanvaraukset, sekä mitä esteettisiä vaatimuksia tiloilta asiakas on vaatinut.

Millainen on hyvä LVI-suunnitelma?

Alkupalaverin merkitys on suuri hyvälle LVI-suunnitelmalle. Siinä kysytään tilaajalta, mitkä ovat hänen toiveensa kohteelle. Useimmat ensimmäistä taloaan rakentavat eivät tule ajatelleeksi, mihin kaikkeen LVI-suunnittelu vaikuttaa. Jos esimerkiksi halutaan äänieristetty makuuhuone, täytyy se huomioida kanavien sijoittelussa. Eteisen lattiamateriaali taas vaikuttaa lattialämmityksen mitoitukseen. 

LVI-suunnitelma on siis paljon enemmän kuin pelkät putket ja kanavat, hyvä suunnitelma vaikuttaa suoraan asumismukavuuteen. Tämän takia suunnittelussa on hyvä tietää tilaajan toiveet koko kohteeseen liittyen.

Mistä LVI-suunnitelman hinta koostuu?

Suunnitelman hintaan vaikuttaa rakennuksen pohjaratkaisu, kerrosten määrä ja halutut laatuvaatimukset. Haluaako asiakas, että suunnitelma täyttää minimin, eli rakennusmääräykset, vai halutaanko korkeammat laatuvaatimukset? 

Jos esimerkiksi asiakas haluaa, että sisälämpötila pysyy 21 asteessa kaikissa sääolosuhteissa, vaatii se paljon suunnittelutyötä. Halutaanko, että kaikki LVI-tekniikka on piilossa, ja toimii yhden napin painalluksella? 

Myös tonttiratkaisu vaikuttaa hintaan, mutta eniten talon pohjan muoto, ja miten hyvin arkkitehti on ottanut huomioon LVI kanavien ja putkien kulkureitit. 

LVI-suunnitelman hinta on kuitenkin alle omakotitalo kohteissa prosentti ja vaativimmissakin kohteissa 1-2 % rakennuksen kokonaiskustannuksista. Hyvällä suunnittelulla voi säästää asumis- ja remonttikuluissa jatkossa, joten LVI-suunnittelu ei ole se kohta rakentamista, jossa kannattaa säästää.

Kuka voi tehdä LVI-suunnitelmia?

LVI-suunnittelijalla tulee olla vaadittava pätevyys. Tarvittava pätevyys riippuu kohteen vaativuudesta. 

Kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston (KVV) suunnittelijan pätevyydet on jaettu kolmeen eri vaativuustasoon: tavanomainen, vaativa, poikkeuksellisen vaativa. Vuodesta 2025 alkaen vaatimustasoja lisätään, tämän jälkeen tasot ovat: vähäinen, tavanomainen, vaativa, erityisen vaativa, poikkeuksellisen vaativa.

Omakotitalon ja rivitalon LVI-suunnitelmaan riittää tavanomainen vaativuus. Kerrostalon vaativuustaso riippuu koosta, pienempiin kerrostaloihin riittää tavanomainen vaativuus, yli 6 kerroksisiin tarvitaan vaativa, ja yli 12 kerroksisiin poikkeuksellisen vaativa taso. HUOM. rakentamislaki muuttuu 2025, jolloin myös suunnitelijoiden pätevyysvaatimukset muuttuvat. Lakia ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta luonnokset on esitetty.

Voit tarkistaa LVI-suunnitelijan pätevyyden FISE:n pätevyysrekisteristä.

Onko LVI-suunnitelma aina rakennuskohtainen?

LVI-suunnitelma on aina rakennuskohtainen. Talotehtaan talomallilla tehtyjen talojen LVI-suunnitelmat voi olla hyvin samankaltaiset, mutta tontti vaikuttaa aina myös suunnitelmaan. Veden tulo ja viemärin purku riippuu talon tontista, ja lämpötila-antureiden tulisi aina olla talon pohjoispuolella.

Kaupunkialueella taas kaavamääräykset vaikuttavat mm. seinän paloluokkaan ja ilmavaihdon suojaetäisyyksiin. Myös parkkialueet vaikuttavat suunnitteluun.

Miten kauan LVI-suunnitelman teossa kestää?

Omakotitaloissa 2-4 viikkoa, taloyhtiöissä noin 12-16 viikkoa.

Miten omakotitalon ja taloyhtiön LVI-suunnittelu eroaa toisistaan?

Taloyhtiöissä ennen  urakan kilpailutusta ei yhden osakkaan toiveita oteta vielä huomioon.  Suunnittelussa etsitään perusratkaisua, joka sopii mahdollisimman monelle, sillä taloyhtiön täytyy pysyä yhdenvertaisena. Perusratkaisun täytyy kuitenkin olla helposti muokattavissa, jotta linjasaneerauksessa voidaan tehdä muutoksia asuntokohtaisesti. Vasta lopuksi katsotaan yksityiskohtaiset ratkaisut, jos osakkaat sellaisia haluavat. 

Tarvitaanko LVI-suunnitelmien toteutukselle valvontaa?

Lain mukaan työmaalla tulla olla KVV ja IV työnjohtaja. Nämä voivat olla kaksi erillistä henkilöä tai sama henkilö. Joissain projekteissa voi olla KVV työnjohto sisätiloille ja ulkotiloille erikseen.

LVI-suunnittelu Entekillä

Asiakas kohdataan rakennushankkeen aikana vähintään neljä kertaa. Projekti etenee seuraavalla tavalla:

  1. Aloituspalaveri, jossa käydään kohteen lähtötiedot läpi ja täytetään yhdessä tilaajan kanssa lähtötietolomake
  2. Luonnossuunnitelmien esittelypalaveri
  3. Toteutussuunnitelman esittelypalaveri
  4. Suunnitelmien leimaaminen rakennusvalvonnassa
  5. Palautteen kysyminen rakennustyön valmistuttua

Palaverit järjestetään joko puhelimitse tai etäpalavereina Teams-sovelluksella. 

Aloituspalavessa käydään suunnittelukohde yksityiskohtaisemmin läpi, ja varmistetaan asiakkaan laatuvaatimukset ja tavoitteet. Saneerauskohteissa käydään paikan päällä kohteessa, jonka jälkeen aloitamme luonnossuunnitelmien teon. Suunnitelmien luonnokset esitellään asiakkaalle, jossa vielä varmistetaan yhdessä, että kaikki on ymmärretty oikein ja samalla tavalla. Tässä vaiheessa tehdään mahdollisesti esille nousseet muutokset   Mahdolliset muutokset päivitetään suunnitelmiin, jonka jälkeen toimitamme toteutussuunnitelmat. Tämä jälkeen suunnitelmat  toimitetaan rakennusvalvontaan leimattavaksi.

Rakentamisen jälkeen, mikäli urakoitsija on tehnyt muutoksia suunnitelmiin, urakoitsija tekee punakynämerkinnät mahdollisista muutoksista, jotka suunnittelija päivittää sopimuksen mukaisesti suunnitelmiin.

Loppupiirustukset toimitetaan asiakkaalle ja arkistoidaan. Insinööritoimisto Entek Oy säilyttää tehtyjä dokumentteja ja syntyneitä materiaaleja, lain vaatiman 10 vuotta.