Tilojen mittaus ja piirtäminen:

Ajan tasalla olevat pohja – ja julkisivupiirustukset kannattaa teettää hankeen aluksi. Piirustukset kannattaa aina teettää nykyaikaiseen CAD-muotoon. CAD-piirustuksia on helppo jatkossa päivittää aina kun osakkaat tekevät/teettävät muutoksia.

Lisäksi rakennuslupaa varten tarvitaan aina kohteen asemakuva, vaikka siihen ei tulisikaan muutoksia. Tästä syystä kannataa varmistaa, että kiinteistöstä on olemassa ajan tasalla oleva asemakuva.

Aina kun kiinteistössä tehdään remonttia tulee myös asuntojen pohjakuvat päivittää pohjakuviin, eikä pelkästään kyseiseen huoneistoon. Näin säästetään aikaa kun kiinteistössä alkaa putkiremontti.

Kun kohteesta on olemassa ajantasalla olevat piirrustukset tai niitä on aloitettu tekemään on hyvä hetki valita tekniset suunnittelijat kohteeseen.

Tekninen suunnittelu:

Pääsuunnittelijana voi toimia LVI-suunnittelija. Koska samalla tehdään myös yleensä muita töitä, niin tarvitaan lisäksi sähkösuunnittelija ja rakennesuunnittelija. Märkä ja kellaritilojen suunnitteluun suositellaan arkkitehtiä.

Mikäli samalla tehdään asuinhuoneistoihin muutoksia ja vesikalusteiden paikkaa vaihdetaan, niin silloin on hyvä ottaa arkkitehti mukaan suunnitteluryhmään. Mikäli rakennustekniset työt kasvavat isoksi on tapana ollut, että arkkitehti toimii pääsuunnittelijana.

Rakennusteknisten aputöiden osuus työmäärästä ja kokonaisurakasta on merkittävä (50-60%). Jotta rakenteita ei tarvitse lähitulevaisuudessa avata uudelleen niin kannattaa harkita sähkö, puhelin ja antennijärjestelmien perusparantamista ja tietokoneliikennekaapeloinnin lisäämistä.

Lisäksi kannattaa varautua mahdolliseen lämpölinjojen remonttiin ennakoimalla varaukset.

Ilman vaihtoa ei yleensä tässä tapauksessa tarvitse uusia, mutta usein kylpyhuoneisiin tulee alalaskut, jonka yhteydessä pesuhuoneen poistoventtiili käännetään seinältä alakattoon. Tässä yhteydessä rakennusvalvonta saattaa vaatia myös ilmanvaihdon säätämistä.

Yleensä ilmanvaihtoon on tehty myös perusparannus samalla. Tapa on yleistynyt sisäilma ongelmien yleistyessä. Yleisin lisäys on korvausilma tuonti asuinhuoneistoon.

Blogiteksti on referoitu Rakennustieto Oy kustantamasta ”Hallittu putkiremontti”, joka on painettu Tampereella 2008